ßßß
W sezonie truskawkowym szkoda by było nie wykorzystać takiego przepisu. Intensywnie truskawkowy, chłodny, sernikowy ... bardzo nam smakował :)Składniki:70 dag truskawek (35 dag zmiksowanych i 35 dag pokrojonych w słupki)2 galaretki truskawkowe3 łyżeczki żelatynypół szklanki śmietanki kremówki (ja zrobiłam w wersji light: z jogurtem naturalnym)50 dag serka śmietankowego kremowego lub twarożku trzykrotnie mielonego2 opakowania biszkoptów lub ciastek typu petitki5 łyżek cukru pudru (to jednak zależy od kwaśności truskawek, wedle uznania)Dużą tortownicę lub blaszkę 25 x 30 cm wyłożyć ciastkami. Truskawki zmiksować dokładnie blenderem razem z cukrem pudrem. Dodać twarożek, śmietanę (lub jogurt), zmiksować na gładką masę. Galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ostudzone, dodawać powoli do masy, jednocześnie miksując. Wstawić masę do lodówki. Gdy zaczyna tężeć wymieszać z pokrojonymi truskawkami, wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki.Na wierzch można wyłożyć truskawki zalane galaretką truskawkową, bitą śmietanę - co kto lubi. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)