Wykonanie
Słodkie migdałowo -
czekoladowe ciasto przypominające szwedzką tartę
migdałową z batonikami daim. Ulubioną przez wielu czytelników Moich Wypieków :). Przyznam, że jedliśmy tartę w znanej sieciówce, ale szczególnie nie wpadła w moje
kubki smakowe, a na pewno nie tak, jak same batoniki daim ;-). Dodatek tych batoników uważam za niezbędny, by ciasto lepiej smakowało i mocno chrupało. Bez nich - to już nie będzie to samo.. Krem użyty do przełożenia blatów
migdałowych jest dość ciężki i
maślany, ale ponieważ ciasto jest niewysokie i niewielkich rozmiarów, można przygotować je od czasu do czasu.. prawda? Polecam do wypróbowania :-).Składniki na blaty
bezowe:4
białka150 g drobnego
cukru do wypieków100 g zmielonych
migdałów1 łyżka
mąki ziemniaczanejBiałka ubić w misie miksera na sztywną masę. Nie przerywając ubijania dodawać
cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania.
Migdały wymieszać z
mąką, dodać do ubitych
białek i delikatnie wymieszać szpatułką.3 formy o średnicy 20 - 21 cm* wyłożyć papierem do pieczenia (same dno). Pomiędzy formy równo rozdzielić masę
bezową. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut (piekłam dłużej, około 30 minut) do zezłocenia.Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Składniki na
waniliowy krem
maślany:4
żółtka100 g
cukru z
wanilią200 ml
śmietany kremówki150 g
masła, w temperaturze pokojowej2 łyżki
soku z cytryny lub
likieru cytrynowegoDo garnuszka wlać kremówkę, dodać
żółtka i
cukier z
wanilią. Roztrzepać rózgą, do połączenia. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, do zgęstnienia. Nie dopuścić do wrzenia; przed samym momentem wrzenia ściągnąć garnuszek z palnika. Ostudzić.W misie miksera utrzeć
masło na jasną i puszystą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać przestudzony
budyń, ucierając. Na sam koniec dodać
sok z cytryny bądź
likier, utrzeć.
Polewa czekoladowa:100 g
mlecznej czekolady, posiekanej50 - 70 ml
śmietany kremówkiKremówkę przelać do garnuszka, podgrzewać na małej mocy palnika. Dodać posiekaną
czekoladę i mieszać, do uzyskania gładkiej masy. Ściągnąć z palnika i lekko przestudzić, by polewa zgęstniała i nie spływała z ciasta.Ponadto:140 g
cukierków lub batoników Daim**, posiekanych
płatki migdałów do udekorowania
bokówWykonanie:
Waniliowy krem
maślany podzielić na 3 równe części.Jeden blat
bezowy położyć na paterę. Posmarować jedną częścią kremu, posypać posiekanymi
cukierkami. Przykryć drugim blatem. Na blat wyłożyć drugą część kremu, posypać
cukierkami. Przykryć ostatnim blatem. Pozostały krem rozsmarować po bokach
tortu, udekorować
migdałami.Na wierzch wylać gęstą, ochłodzoną polewę, wyrównać. Posypać posiekanymi batonikami. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.Smacznego :).* blaty
bezowe można również piec bez formy, po uprzednim narysowaniu na papierze do pieczenia okręgów o średnicy 21 cm, pieczemy wszystkie blaty na raz, z termoobiegiem** można je zastąpić mlecznymi karmelkami typu np. werthers originalUWAGA, w wersji bezglutenowej należy pominąć batoniki daim lub zastąpić je bezglutenowymi odpowiednikami.


Źródło inspiracji - aromatic-baking.blogspot.com