Wykonanie

Zastanawiałam się, czy taki przepis powinien się tu znaleźć. Ale były leniwe, knedle, placuszki z dyni ... grzechem byłoby nie
mieć na blogu tradycyjnych placków ziemniaczanych :-). Bo, że robicie różne ich wersje to jestem bardziej niż pewna. Ja lubię z
cukrem i
śmietaną. Ewentualnie z
cebulką w środku, ale dalej z
cukrem i
śmietaną. Zawsze na słodko. Chociaż placki można podawać z gulaszem,
grzybami,
sałatkami, warzywami i z czym tylko zechcecie, ja byłabym niepocieszona, gdybym chociaż kilku nie zjadła na słodko. A jak jest u Was?Składniki:1,5 kg
ziemniaków (mączystych, nie wodnistych) obranych i startych na tarce o bardzo drobnych oczkach*1 duże
jajko3 - 4 łyżki
mąki pszennejopcjonalnie - 1 nieduża
cebulka posiekana w drobną kostkę
sól do smakuWszystkie składniki wymieszać. Smażyć od razu (
ziemniaki szybko ciemnieją) na sporej ilości rozgrzanego
oleju z obu stron. Rumiane przewracać na drugą stronę.Podawać z gęstą kwaśną
śmietaną i
cukrem. Najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące są gorące, prosto z patelni.* Najszybciej i najbezpieczniej zetrzeć placki maszynką elektryczną do
mięsa z przystawką do
tarcia ziemniaków.Smacznego :-).Ważne:
ziemniaki mączyste zawierają dużo
skrobi, są sypkie po ugotowaniu.Mączyste odmiany
ziemniaków w UK:Estima, King Edward, Maris Piper, DesireeMączyste odmiany
ziemniaków w Polsce:Beryl, Mila, Arkadia, Irga, Anielka, Aster, Barycz, Bryza, Ibis, Karlena, Koral, Kos, Lena, Mila, Salto