ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Zastanawiałam się, czy taki przepis powinien się tu znaleźć. Ale były leniwe, knedle, placuszki z dyni ... grzechem byłoby nie mieć na blogu tradycyjnych placków ziemniaczanych :-). Bo, że robicie różne ich wersje to jestem bardziej niż pewna. Ja lubię z cukrem i śmietaną. Ewentualnie z cebulką w środku, ale dalej z cukrem i śmietaną. Zawsze na słodko. Chociaż placki można podawać z gulaszem, grzybami, sałatkami, warzywami i z czym tylko zechcecie, ja byłabym niepocieszona, gdybym chociaż kilku nie zjadła na słodko. A jak jest u Was?
Składniki:
1,5 kg ziemniaków (mączystych, nie wodnistych) obranych i startych na tarce o bardzo drobnych oczkach*
1 duże jajko
3 - 4 łyżki mąki pszennej
opcjonalnie - 1 nieduża cebulka posiekana w drobną kostkę
sól do smaku
Wszystkie składniki wymieszać. Smażyć od razu (ziemniaki szybko ciemnieją) na sporej ilości rozgrzanego oleju z obu stron. Rumiane przewracać na drugą stronę.
Podawać z gęstą kwaśną śmietaną i cukrem. Najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące są gorące, prosto z patelni.
* Najszybciej i najbezpieczniej zetrzeć placki maszynką elektryczną do mięsa z przystawką do tarcia ziemniaków.
Smacznego :-).
Ważne: ziemniaki mączyste zawierają dużo skrobi, są sypkie po ugotowaniu.
Mączyste odmiany ziemniaków w UK:
Estima, King Edward, Maris Piper, Desiree
Mączyste odmiany ziemniaków w Polsce:
Beryl, Mila, Arkadia, Irga, Anielka, Aster, Barycz, Bryza, Ibis, Karlena, Koral, Kos, Lena, Mila, Salto
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/placki-ziemniaczane