Wykonanie

Aż trudno mi uwierzyć, że powróciłam do
wody z
cieciorki (z której wcześniej przygotowałam
bezy bez
jajek), ale chęć eksperymentu okazała się silniejsza ;-). Tym razem w postaci musu. Jak zrobić
mus czekoladowy bez surowych
jajek i bez kremówki? Odpowiedzią jest oczywiście 'aqua faba' czyli
woda z puszki po
ciecierzycy. Przepis jest tak prosty, że chyba trudno w nim cokolwiek zepsuć. Mus smakuje... jak mus z
czekolady, po prostu :-).Składniki na 4 - 5 porcji:140 - 150 ml
wody po
ciecierzycy w puszce (standardowa puszka 400 g)1 - 2 łyżki
cukru pudru140 - 150 g
gorzkiej czekolady ** taka sama ilość
czekolady, co
wody po
ciecierzycy (np. uzyskacie z puszki
ciecierzycy 100 ml
wody - użyjcie 100 g
czekolady)
Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli
wodnej (przeczytaj o rozpuszczaniu
czekolady), przestudzić.
Ciecierzycę odsączyć. Będziemy potrzebować około 150 ml
wody po
ciecierzycy. Jeśli będzie jej trochę więcej lub mniej - należy zwiększyć/zmniejszyć ilość dodanej
czekolady.
Wodę umieścić w misie miksera i od tej
pory traktować jak
surowe białka. Ubijać, na wysokich obrotach miksera do otrzymania sztywnej piany (zajmie to więcej czasu niż ubijanie
białek). Do ubitej piany dodawać stopniowo
cukier, łyżka po łyżce, długo ubijając po każdym dodaniu. Ilość dodanego
cukru zależy od słodkości
czekolady; używając
mlecznej czekolady można pominąć
cukier w ogóle.Do ubitej piany dodawać
czekoladę, ostrożnie, powoli, mieszając delikatnie szpatułką by piana nie opadła. Przełożyć do pucharków.Deser w godzinę po przygotowaniu jest gotowy do podania i ma odpowiednią konsystencję. Podawać z
owocami.Uwaga: przepis jest bezmleczny tylko jeśli użyjemy
gorzkiej czekolady bez dodatku
mleka.Smacznego :-).


Źródło inspiracji - mouthwateringvegan.com