ßßß Cookit - przepis na 3-składnikowy mus czekoladowy (wegański)

3-składnikowy mus czekoladowy (wegański)

nazwa

Wykonanie

Przy wpisie na wegańskie bezy obiecałam, że niedługo zamieszczę kolejny smaczny przepis na wykorzystanie zalewy po cieciorce. Oto i on: obłędny w smaku, aksamitny mus czekoladowy. Deser ma tylko jedną wadę - zdecydowanie za szybko znika :) Spróbuj koniecznie!
Składniki (na 2 porcje):
schłodzona woda z małej puszki po ciecierzycy konserwowej (puszka 400 g)
100 g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
2. Wodę po ciecierzycy wlać do misy miksera i ubić na sztywno, jak białka. Zajmuje to więcej czasu niż ubijanie białek, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość. Następnie (dalej miksując) dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Przelać do dwóch małych miseczek lub filiżanek.
3. Wstawić na min. 15 minut do lodówki.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/04/3-skadnikowy-mus-czekoladowy-weganski.html