Wykonanie
Przy wpisie na wegańskie
bezy obiecałam, że niedługo zamieszczę kolejny smaczny przepis na wykorzystanie zalewy po
cieciorce. Oto i on: obłędny w smaku, aksamitny
mus czekoladowy. Deser ma tylko jedną wadę - zdecydowanie za szybko znika :) Spróbuj koniecznie!

Składniki (na 2 porcje):schłodzona
woda z małej puszki po
ciecierzycy konserwowej (puszka 400 g)100 g
gorzkiej czekolady2-3 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie:1.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej.2.
Wodę po
ciecierzycy wlać do misy miksera i ubić na sztywno, jak
białka. Zajmuje to więcej czasu niż ubijanie
białek, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość. Następnie (dalej miksując) dodawać stopniowo
cukier puder. Na koniec dodać rozpuszczoną, wystudzoną
czekoladę, dokładnie wymieszać. Przelać do dwóch małych miseczek lub filiżanek.3. Wstawić na min. 15 minut do lodówki.