Wykonanie

Niektórzy mówią, że te
ciasteczka po prostu rozpływają się w ustach... Dla mnie są to bardzo smaczne
ciastka, mięciutkie i nie twardniejące z godziny na godzinę - cały czas pozostają miękkie! Mocno
czekoladowe, proste i w sam raz na jesienne, dłuższe już wieczory :-).Składniki na 4 tuziny
ciastek:2 szklanki
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
soli115 g
masła3/4 szklanki
kakao1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2/3 szklanki
maślanki2 szklanki drobinek
czekoladowych (chololate
chips)*
mlecznych lub deserowych
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z
sodą i
solą.
Masło roztopić w małym garnuszku.Do misy miksera wlać
masło (gorące), dodać przesiane
kakao i zmiksować na gładką masę. Dodać
cukier, ekstrakt z
wanilii i
maślankę, dalej miksować. Powoli wsypywać
mąkę, miksując. Dodać
czekoladowe drobinki i wymieszać. Powstanie dość klejące i gęste ciasto.Ciasto nakładać łyżką na blachę wysmarowaną
masłem (piekę na macie teflonowej), około pół łyżki na 1
ciastko, pozostawiając spore odstępy pomiędzy
ciastkami. Ciasto będzie się kleiło, ale można sobie pomagać drugą łyżką.Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać aż lekko przestygną (będą zbyt miękkie, by można je było przenieść na kratkę), po kilku minutach wystudzić na kratce.* Zamiast można dodać posiekaną
czekoladę.Smacznego :-).

Źródło przepisu - 'Big flavors from a
tiny kitchen'.