Wykonanie

Wspaniałe
ciastka czekoladowe z „niczego”! Ja przedstawiam Wam przepis wzbogacony o kawałki
czekolady, które zdecydowanie dodają smaku, ale
ciasteczka wychodzą równie dobre bez nich i wtedy są wspaniałym przepisem na coś słodkiego i szybkiego z podstawowych składników z lodówki i spiżarni.
Ciasteczka są bardzo
kakaowe, miękkie i aromatyczne, a robi się je błyskawicznie. Koniecznie przetestujcie!32 średniej wielkości
ciasteczka (2 blachy)Składniki55 g
masła, roztopionego30 g
kakao, gorzkiego150 g drobnego
cukru do wypieków1/2 łyżeczki pasty/ekstraktu z
wanilii1/3 szklanki
kefiru lub
maślanki1 szklanka
mąki pszennej1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli100 g
czekolady mlecznej, pokrojonej w kosteczkęWykonaniedo roztopionego ale dobrze wystudzonego
masła dodać
kakao oraz
cukier oraz
wanilię i zmiksowaćdodać
kefir lub
maślankę i zmiksowaćnastępnie dodać
mąkę wymieszaną z
sodą i
solą i ponownie zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Ciasto będzie dość gęste i kleiste
czekoladę (dobrze by była zimna i twarda) pokroić w drobną kostkę i dorzucić do masy. Zmiksować po połączeniaza pomocą łyżeczki wykładać małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przepis jest na dwie blachy, wiec by ułatwić sobie podział warto dobrze podzielić ciasto na pół. Na jedną blachę najlepiej dać 16 sztuk
ciasteczek. Ciasto podczas nabierania łyżką klei się. Natomiast gdy już damy taki „kleks” na blachę, to można poprawić jego kształt palcami (do palców się nie klei) choć nie jest to konieczne
ciastka piec w 180ºC przez 10 do 12 minutstudzić na blasze, ponieważ ciepłe będą zbyt miękkie by je zdjąć. Przestudzone można dalej studzić na kratce




Przepis własny.Polub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także