ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka czekoladowe na kefirze

Ciasteczka czekoladowe na kefirze

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe ciastka czekoladowe z „niczego”! Ja przedstawiam Wam przepis wzbogacony o kawałki czekolady, które zdecydowanie dodają smaku, ale ciasteczka wychodzą równie dobre bez nich i wtedy są wspaniałym przepisem na coś słodkiego i szybkiego z podstawowych składników z lodówki i spiżarni.
Ciasteczka są bardzo kakaowe, miękkie i aromatyczne, a robi się je błyskawicznie. Koniecznie przetestujcie!
32 średniej wielkości ciasteczka (2 blachy)
Składniki
55 g masła, roztopionego
30 g kakao, gorzkiego
150 g drobnego cukru do wypieków
1/2 łyżeczki pasty/ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki kefiru lub maślanki
1 szklanka mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
100 g czekolady mlecznej, pokrojonej w kosteczkę
Wykonanie
do roztopionego ale dobrze wystudzonego masła dodać kakao oraz cukier oraz wanilię i zmiksować
dodać kefir lub maślankę i zmiksować
następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i solą i ponownie zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Ciasto będzie dość gęste i kleiste
czekoladę (dobrze by była zimna i twarda) pokroić w drobną kostkę i dorzucić do masy. Zmiksować po połączenia
za pomocą łyżeczki wykładać małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przepis jest na dwie blachy, wiec by ułatwić sobie podział warto dobrze podzielić ciasto na pół. Na jedną blachę najlepiej dać 16 sztuk ciasteczek. Ciasto podczas nabierania łyżką klei się. Natomiast gdy już damy taki „kleks” na blachę, to można poprawić jego kształt palcami (do palców się nie klei) choć nie jest to konieczne
ciastka piec w 180ºC przez 10 do 12 minut
studzić na blasze, ponieważ ciepłe będą zbyt miękkie by je zdjąć. Przestudzone można dalej studzić na kratce
Przepis własny.
Polub i bądź w kontakcie
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/ciasteczka-czekoladowe-na-kefirze