ßßß Cookit - przepis na Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką

Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Jedno ciasto - kilka mazurków. W nadchodzącym tygodniu przedstawię Wam kilka nowych przepisów na mazurki na moim ulubionym kruchym cieście (nigdy twardym, idealnie kruchym). Mazurków w najmodniejszym obecnie kształcie - pisanki :-). Przepisy będą bardzo proste, nawet podstawowe, ale czy piękno nie tkwi w prostocie?
Mazurek ajerkoniakowy to propozycja dla dorosłych. Kruche ciasteczko 'liźnięte' dżemem z czarnej porzeczki z żółciutkim, ajerkoniakowym nadzieniem. Przystrojony bezami i czekoladowymi jajeczkami. Proste lecz niebanalne połączenie smaków!
Składniki na ciasto kruche:
175 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
100 g masła, schłodzonego
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko
Dodatkowo:
białko, do przyklejenia wałeczka z kruchego ciasta
2 - 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
pokruszone bezy
czekoladowe jajeczka
Na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki - do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić (na białko - pędzelek maczamy w białku i przyklejamy wałeczek do ciasta) do zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 - 18 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Ajerkoniakowa żelka:
pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki 30% lub 36%
pół szklanki (125 ml) ajerkoniaku (advocaatu)
13,5 g żelatyny w proszku (3,5 łyżeczki) lub 3,5 listka żelatyny
Żelatynę zalać wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika.
Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do niej dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać do połączenia. Dodać ajerkoniak i wymieszać.
Wykonanie:
Mazurek posmarować cienką warstwą dżemu. Na dżem wylać wystudzoną żelkę ajerkoniakową, odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami i czekoladowymi jajeczkami.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-z-ajerkoniakiem-i-czarna-porzeczka