Wykonanie
Kto jadł już kiedyś
lody herbaciane? Ja muszę przyznać, że po raz pierwszy, są naprawdę bardzo dobre! I dodatek aromatyzowanej Earl Grey wydaje się najlepszym pomysłem,
lody przepieknie pachną
herbatą. Do
lodów świetnie pasują drobne kawałki
suszonych owoców i pokruszone
herbatniki - wystarczy je wmieszać na samym końcu do zamrażającej się mieszanki. Polecam :)Składniki:1 szklanka
mleka (3,2%)3 łyżki z czubem
herbaty Earl Grey (lub 6 torebek)3/4 szklanki
cukru6 dużych
żółtek2 łyżeczki
mąki pszennejszczypta
solipół szklanki
mleka, dodatkowo1,5 szklanki
śmietany kremówki (30% lub 36%)Szklankę
mleka wlać do garnka z grubym dnem, zagotować, zaparzyć w nim
herbatę, przez 15 minut. Po tym czasie odcedzić lub po prostu wyjąć z
mleka torebki.W międzyczasie, w misie miksera ubić
żółtka z
cukrem i
solą do białości (ja robię to przystawką do ubijania
białek). Dodać
mąkę, ubijając.Do ciepłego
mleka z
herbatą dolać pół szklanki
mleka i pół szklanki kremówki, dodać ubite
żółtka z
cukrem i wymieszać. Podgrzewać na palniku, na średnim ogniu, uważając, by mikstura się nie zagotowała (wszystko by się natychmiast zwarzyło). Chwilę przed zagotowaniem zdjąć z palnika, dodać pozostałą szklankę kremówki, wymieszać. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.Do maszyny do
lodów wlać schłodzoną mieszankę i dalej postępować według instrukcji dołączonej do maszyny.
Lody można również przygotować bez maszyny do
lodów. Przygotowaną schłodzoną mieszankę zmiksować na puszystą masę, przelać do kontenera i umieścić w zamrażarce.
Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki
lodu i powstałe
lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić.Jeśli
lody mocno się zamrożą, wyjąć z zamrażarki na pół godziny przed podaniem.Smacznego :)Przepis pochodzi z książki 'The ultimate ice cream book', autor - Bruce Weinstein.