Wykonanie
Szukałam doskonałych połączeń:
lody miętowe z
czekoladą,
waniliowe z
malinami, dulce de leche z
toffi,
cytrynowe z...
wiśniami ;-). To ostatnie połączenie to jedno z moich ulubionych:
lody są kwaskowe, orzeźwiające, idealne. Idealne na upały, choć jak piszę tego posta, za oknem tak leje, jakby ktoś z wiadra lał... gdzie jest lato?Składniki:2 szklanki pełnego
mleka2 szklanki
śmietany kremówki 30% lub 36%1 i 1/4 szklanki drobnego
cukruskórka otarta z dwóch
cytryn3/4 szklanki świeżo wyciśniętego
soku z cytryny (około 5 dużych
cytryn)2 łyżki Limoncello (lub innego
likieru cytrynowego,
wódki)200 g
wiśni, pokrojonych na mniejsze kawałki (mogą być zamrożone)Wszystkie składniki (oprócz
wiśni) wymieszać do połączenia i rozpuszczenia się
cukru. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin.Gotową masę przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według zaleceń jej producenta. Po ukręceniu
lodów przez maszynę dodać
wiśnie, wymieszać.
Lody można również przygotować bez maszyny do
lodów. Przygotowaną schłodzoną mieszankę zmiksować na puszystą masę, przelać do kontenera i umieścić w zamrażarce.
Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki
lodu i powstałe
lody mają bardziej kremową konsystencję. Po ostatnim miksowaniu dodać
wiśnie i wymieszać.Smacznego :-).