Wykonanie
W zeszłym roku zrobiłam swoje pierwsze
przetwory, w tym pierwszą
nalewkę i to nie byle jaką, bo aroniową. Mam nadzieję, że umili nam długie, zimowe wieczory.inspiracja
1 kg aroniilitr
wody750 g
cukru100 sztuk liści
wiśnisok z cytryny lub łyżeczka kwasku
cytrynowegowódka lub
spirytusUmytą i przebraną aronię wsypać do garnka warstwami z umytymi liśćmi
wiśni (liście
wiśni wyciągają goryczkę z aronii).Zalać
wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, w tym czasie rozgniatać
owoce by puściły sok.Sok odcedzić przez gęste sito wyłożone ściereczką.Dodać do soku
sok z cytryn lub kwasek
cytrynowy i
cukier.Ponownie zagotować, a
potem odstawić do ostudzenia.Ostudzony sok wymieszać z
alkoholem - można sok z
wódką w proporcji 1:1, wtedy powstanie słaba
nalewka, ja zrobiłam mocniejszą - 700 ml soku i 300 ml
spirytusu.Przelać do butelek i zamknąć.Gotowa będzie po miesiącu.