Wykonanie
Nie sposób wyjść z domu na zakupy i nie spotkać skrzynek pełnych
wiśni. Lubię ich cierpki smak i nie jestem zwolenniczką przesładzania ich. Są jednak przepisy, w których nawet zawartości
cukru z zasady nie modyfikuję. Wśród nich jest przepis mojej mamy na
likier wiśniowy. Jego przygotowanie nie zabiera wiele czasu, a może znacząco uprzyjemnić jesienno-zimowe wieczory...

Składniki:1,5 kg
wiśni z pestkami2 l
wody1 kg
cukru2 płaskie łyżeczki kwasku
cytrynowego0,5 l
spirytusuSposób przygotowania:
Wiśnie umyj, wrzuć do garnka i zalej
wodą. Gotuj 1/2 godziny. Wsyp
cukier i kwasek. Doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 5 minut. Ostudź. Przecedź. Wymieszaj ze
spirytusem. Przelej do zakręcanych butelek i odstaw do "przegryzienia".
