Wykonanie

Robiliście kiedyś w domu nalewki? Ja do tej
pory byłem tylko i wyłącznie konsumentem tych pysznych trunków. W zeszłym roku postanowiłem, że wraz z
przetworami, zrobię jakąś naleweczkę. Właśnie w ten sposób padło na " aroniówkę ".Post pojawia się dopiero dziś, gdyż czekałem, aż naleweczka trochę odstoi i ją spróbuje.
Powiem krótko: jest pyszna!

Składniki :- ok. 30 liści
wiśni- 1 , 2 kg aronii- 1,5 kg
cukru- 1 l
spirytusu- 2 op. kwasku
cytrynowego- 3 l
wody
Przygotowanie :1.
Owoce aronii wraz z liśćmi
wiśni należy zamrozić na jakiś czas.2. Wyjmujemy po kilku dniach z zamrażalki i zostawiamy do momentu rozmrożenia.3. W garnku zagotowujemy 3 l
wody i dorzucamy aronię wraz z liśćmi
wiśni i
cukrem.4. Po zagotowaniu dodajemy kwasek
cytrynowy i
spirytus.5. Całość przelewamy do butelek i odstawiamy na kilkanaście dni, aby się wszystko ładnie przegryzło. Ja spróbowałem dopiero po 2 miesiącach i jest pysznie!