Wykonanie
Wiem, wiem - nie jest to czas na robienie tej
nalewki, ale na pewno doskonały okres na degustowanie:-) Od lat koledzy z pracy raczą nas tym trunkiem. Przy robótce na drutach idealna na zimowe wieczory. Kto się częstuje?Składniki:
1,5 litra
wody,1 kg aronii,200 sztuk liści z
wiśni,700 g
cukru (w oryginale powinno być 1kg),1 litr
spirytusu,250 ml
wódki,
sok z cytryny (w oryginale jest 10 g kwasku
cytrynowego)Przygotowanie:Dzień wcześniej przymrozić
owoce. Aronię i liście umyć. Następnie zalać je zimną
wodą, dodać
cukier i gotować 20-30 minut. Odstawić na 24 godziny, przecedzić przez gazę i dodać
sok z cytryny. Na koniec wlać
spirytus,
wódkę i rozlać do butelek.Odstawić, aby leżakowało.