Wykonanie
Domowe
lody. Na razie ostrożnie eksperymentuję. Ponieważ bardzo lubimy
lody kwaśne, dzisiaj postanowiłam zrobić
lody limonkowe. Pomocny był przepis ze strony Moje Wypieki .
Lody wyszły pyszne! Cały czas nie wiem dokładnie jak dużo masy
mogę wlać do maszynki - instrukcja na ten temat milczy - robię to trochę na wyczucie. Jeżeli jednak masy zrobimy za dużo, można ją po prostu wlać do foremek
lodowych ( takich z Ikea np) i po kłopocie. Nie będą takie jak ukręcone, ale też są bardzo smaczne.p.s. Nie umiem jeszcze robić ładnych kulek :)
Składnikiok 125 ml soku i skórka otarta z
limonek ( 4 sztuki)350 ml
śmietany kremówki ( dałam 30%)200 ml
mleka2 - 3 łyżki
ksylitolu lub
cukru (tyle ile lubimy, do smaku)2 łyżki
cytrynowego likieru lub
wódkiok 200g
wiśni - pestki wyjęte, pokrojone na mniejsze kawałkiPrzygotowanie24 godziny przed szykowaniem
lodów misę maszyny do
lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
Limonki sparzyć, skórkę zetrzeć, wycisnąć sok. Skórkę z
limonki wraz z
cukrem rozdrobnić w blenderze - uwolni się mocno
limonkowy aromat. Sok z
limonek wymieszać ze
śmietanką i
mlekiem i skórką
limonkową. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – u mnie stał przez całą noc.Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do
lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę
lodową. Moje
lody kręciłam 30 minut, po tym czasie należy przełożyć je do plastikowych pojemników, wymieszać z
wiśniami i włożyć do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby trochę rozmarzły. Smacznego!