ßßß Cookit - przepis na Kokosowy pudding z tapioki z malinami

Kokosowy pudding z tapioki z malinami

nazwa

Wykonanie

Przyznam, że kiedy wypatrzyłam tapiokę w lokalnym farm shopie, nie bardzo wiedziałam, co to jest ani jak lub z czym to się je ;-). Owszem, ponieważ często odwiedzam polskie blogi kulinarne, coś mi tam kiedyś wpadło w oko, ale nie byłam tym bliżej zainteresowana dopóki na własne oczy nie zauważyłam tych rozkosznych kuleczek. Tapioka jest rodzajem skrobi uzyskiwanym z manioku, produktem bezglutenowym. Jej kuleczki wyglądem przypominają styropian, w konsystencji po ugotowaniu są przezroczystymi żelkami, dostarczającymi bardzo oryginalnych doznań smakowych :-). Smaku same nie mają, lekko przypominały mi po prostu ryż, i z nich również można wyczarować kisiele, puddingi lub sosy. Zagotowanie tapioki w mleku kokosowym i podanie z sosem z malin to był jeden z lepszych pomysłów! Jeśli macie propozycje podania tapioki w innym deserze (lub wypieku) z chęcią poczytam, mam jeszcze spore opakowanie ;-).
Skorzystałam z proporcji z blogu Jadłonomia (zmodyfikowałam skład, jednak najbardziej lubię ten pudding w proporcji mleko i mleko kokosowe 50:50).
Składniki na 4 porcje:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
400 ml mleka
1/3 szklanki (80 ml) drobnej tapioki
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski z wanilii
2 łyżki cukru, lub więcej do smaku
konfitura malinowa lub sos malinowy do podania
Tapiokę przesypać do garnuszka, zalać mlekiem kokosowym i zwykłym, odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie dodać do niej cukier, wanilię, zagotować. Gotować, mieszając od czasu do czasu by budyń nie przywarł. Gotować do czasu, aż kuleczki tapioki zmiękną i staną się przezroczyste, około 5 - 10 minut.
Przelać do pucharków, odstawić do stężenia.
Podawać z konfiturą malinową lub sosem malinowym.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kokosowy-pudding-z-tapioki-z-malinami