Wykonanie
Dzień dobry!
Słoneczny poniedziałek sprzyja miłemu rozpoczęciu nowego tygodnia prawda? Aby było jeszcze bardziej
słonecznie mam dla Was
słoneczny deser :-). Tapioka już od dawna czekała w kuchennej szafce, aż ją użyję i szczerze mówiąc bardzo żałuję, że sięgnęłam po nią dopiero w ten weekend.
Pudding z tapioki jest rewelacyjny! Konsystencją przypomina
budyń, jest bardzo smaczny i sycący. Sama tapioka nie ma bardzo wyraźnego smaku, więc spokojnie możemy go nadać
mlekiem czy też
przyprawami. Mój pierwszy
pudding z tapioki przygotowałam klasyczny czyli połączenie smaku
kokosa i
mango, nieco tropikalnie. Oczywiście z tapioką można eksperymentować, co postaram się Wam przedstawić w kolejnych przepisach, bo mam jej jeszcze spory zapas, jest bardzo wydajna.

Składniki:400 ml
mleka kokosowego400 ml
mleka1/3 szklanki drobnej tapiokiok. 3-4 łyżki
cukru1
laska wanilii1 dojrzałe
mangoWykonanie:Do garnka wsypujemy tapiokę i zalewamy ją
mlekiem, odstawiamy na 1 godzinę aby napęczniała. Po tym czasie dodajemy
cukier oraz ziarenka z
laski wanilii. Całość zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.Gotowy
pudding przekładamy do pucharków i studzimy, chowamy do lodówki, aby stężał.
Mango obieramy, usuwamy pestkę, blendujemy na gładki mus i wykładamy na
pudding.

Smacznego!