Wykonanie
Dzień dobry!Już bardzo dawno temu kupiłam nasiona chia,
pudding przygotowałam z nich jedynie raz, ale najwyraźniej źle dobrałam proporcje i był bardzo "mokry" i lejący się, co mnie lekko zniechęciło i postanowiłam odłożyć nasiona na półkę. Wczoraj sięgnęłam po nie kolejny raz, bo znalazłam w szafce samotną puszkę
mleczka kokosowego.
Czemu by nie spróbować?Tym razem
pudding wyszedł idealny! Wzbogaciłam go o mus z
owoców, całość stworzyła bardzo smaczny i sycący deser lub przekąskę na drugie śniadanie.Jeśli lubicie tego typu desery, sprawdźcie przepisy na
czekoladowy pudding z tapioki oraz z dodatkiem
mango.

Składniki:400 ml
mleczka kokosowego (1 puszka)4 łyżki nasion chia1
laska waniliiopcjonalnie
cukier lub
miód2
banany1/2
mango1
kiwiWykonanie:Dzień przed przygotowaniem
puddingu podgrzewamy w rondelku
mleczko kokosowe, aby było jednolicie płynne (czasem jest trochę części gęstej), dodajemy nasiona chia, nieco
cukru i ziarenka wyciągnięte z 1
laski wanilii. Tak przygotowany
pudding chowamy na kilka godzin do lodówki, można na całą noc.
Owoce blendujemy na gładki mus.
Pudding nakładamy do pucharków lub szklanek naprzemiennie z
musem owocowym. Deser możemy dodatkowo schłodzić lub podawać od razu.Smacznego!