Wykonanie

Gofry z Liège - uzależniające gofry belgijskie, chyba najczęściej kojarzone z Belgią i tak popularne na
brukselskich ulicach :-). Gęste
drożdżowe ciasto z dodatkiem dużych kryształków perłowego
cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając gofry chrupiące, mocno słodkie, o smaku karmelu. Gofry są z tych cięższych, o nieregularnych kształtach. Do gofrów używa się specjalnego
cukru perłowego - jest on większy niż tradycyjny perłowy
cukier i będąc kiedyś w Belgii możecie przywieźć go jako ciekawostkę i wypróbować. Gofry próbowałam upiec także z dodatkiem polskiego
cukru perłowego i różnica była nieduża, więc naprawdę nie będziecie
mieć wymówki, by ich nie upiec ;-). Przez duży dodatek
cukru gofry są naprawdę mocno słodkie, ale są wspaniałe, nietuzinkowe, zupełnie inne niż te, do których jesteśmy (jesteście) przyzwyczajeni. Bardzo polecam do wypróbowania, może ich smak przypomni Wam wakacje lub urlop w Belgii? :-)ps. gofrownicę po skarmelizowanym cukrze najlepiej czyścić na gorąco, papierowym ręczniczkiem kuchennym..Składniki na około 12 gofrów:230 g
masła, roztopionego i przestudzonego3 duże
jajka1/3 szklanki letniego
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 łyżeczki
drożdży suchych (8g) lub 16 g
drożdży świeżych2 szklanki
mąki pszennej (odjąć 2 łyżki), przesianej1 szklanka
cukru perłowegoW naczyniu wymieszać mokre składniki:
masło, roztrzepane
jajka,
mleko, ekstrakt z
wanilii. Dodać przesianą
mąkę wymieszaną z suchymi
drożdżami (z
drożdży świeżych wcześniej należy zrobić rozczyn). Dobrze wymieszać (można wyrobić mikserem), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 godziny).Kiedy ciasto podwoi objętość wsypać do niego perłowy
cukier i z grubsza wymieszać.Ciasto (będzie gęste) nabierać większą łyżką lub gałkownicą do
lodów. Piec w gofrownicy do złotobrązowego koloru, uważając, by nie przypalić -
cukier szybko się karmelizuje.Podawać jeszcze gorące z
owocami lub
lodami (same gofry są bardzo słodkie) a może jak w Belgii - z nutellą? ;-)Smacznego :-).




Źródło przepisu - globaltableadventure.com