Wykonanie
By Wasze świąteczne wypieki pachniały naturą, a nie sztucznymi aromatami, warto zadbać już teraz! To jest najlepszy moment na przygotowanie domowego ekstraktu z
cytrusów:
pomarańczy,
cytryn, a może też limonek? Pracy przy tym niewiele, a zapach zamknięty w słoiczkach będzie armatyzował Wasze
strucle, ciasta
czekoladowe, serniki i desery świąteczne.. Razem z ekstraktem z
wanilii - świetnie nadają się na prezenty. Warto :-)Składniki na 1 ekstrakt (250 ml):skórka z dużego
owocu pomarańczy (lub
cytryny,
limonki)*125 ml
wódki125 ml
wodyPomarańczę wyszorować i wyparzyć. Obrać z niej skórkę, usuwając dokładnie całą białą podskórkę (albedo) - jest gorzkie. Drobniutko pokroić. Wrzucić do słoiczka. Zalać
wodą wymieszaną z
wódką. Wstrząsnąć, odłożyć w ciemne, suche miejsce (nie do lodówki)Ekstrakt jest gotowy do użycia po 7 dniach, ale po 2 miesiącach uzyskuje pełny aromat. Warto wstrząsnąć go od czasu do czasu. Termin ważności: 1 rok.* miąższ zjadamy :-)Źródło przepisu - ehow.com