Wykonanie

Genialny, dziecinnie prosty sposób na zrobienie ekstraktu z
cytrusów.Źródło: Moje Wypieki .Składniki na 1 ekstrakt (200 ml):skórka z 1
owocu pomarańczy (lub 2 cytryn/limonek)100 ml
wódki100 ml
wodysłoik lub buteleczka
Owoce wyszorować i wyparzyć. Za pomocą obieraczki do
ziemniaków zdjąć skórkę (bez białej gorzkiej warstwy). Pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do słoiczka. Zalać
wódką, uzupełnić
wodą, słoik zakręcić. Wymieszać i schować w chłodne, ciemne miejsce (ale nie do lodówki). Od czasu do czasu wstrząsnąć.Ekstrakt jest gotowy do użycia po 7 dniach, ale po dwóch miesiącach uzyskuje pełny aromat. Ekstrakt można przechowywać przez rok, po tym czasie wskazane jest zrobienie nowego.Uwaga: nie należy dodawać ekstraktu do gorących płynów, ponieważ
alkohol wyparuje razem z częścią aromatu z
cytrusów.Życzę aromatycznych wypieków!

Udział w akcjach kulinarnych: