Wykonanie

Placuszki powstały zupełnie przypadkowo, na deser, z
serka mascarpone, którego znalazłam w lodówce po powrocie (a który na pewno nie powinien się zmarnować ;-). Dzięki
mascarpone placuszki są delikatne w smaku, jakby z dodatkiem
śmietany kremówki. Samo ciasto jest dość gęste, więc na pewno oprócz otartej
skórki cytrynowej można do nich dodać np. pokrojone w plasterki
jabłka. Polecam!Składniki (porcja dla 4 osób):125 g
serka mascarpone (pół opakowania)1,5 szklanki
mąki pszennej3 łyżki drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mleka2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka otartej
skórki z cytrynySerek mascarpone,
cukier,
mleko,
jajka, ekstrakt i skórkę otartą z
cytryny zmiksować. Dodać przesianą
mąkę z proszkiem, wymieszać lub zmiksować, by pozbyć się ewentualnych grudek.Smażyć na
oleju na złoty kolor, z obu stron, na średniej mocy palnika. Przewracać na drugą stronę, kiedy powierzchnia placków pokryje się pęcherzykami powietrza. Odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym.Podawać ciepłe z
cukrem pudrem i sezonowymi
owocami.Smacznego :-).


Przepis wyszukany na tym blogu .