ßßß Cookit - przepis na Delikatne cytrynowe placuszki z mascarpone

Delikatne cytrynowe placuszki z mascarpone

nazwa

Wykonanie

Placuszki powstały zupełnie przypadkowo, na deser, z serka mascarpone, którego znalazłam w lodówce po powrocie (a który na pewno nie powinien się zmarnować ;-). Dzięki mascarpone placuszki są delikatne w smaku, jakby z dodatkiem śmietany kremówki. Samo ciasto jest dość gęste, więc na pewno oprócz otartej skórki cytrynowej można do nich dodać np. pokrojone w plasterki jabłka. Polecam!
Składniki (porcja dla 4 osób):
125 g serka mascarpone (pół opakowania)
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Serek mascarpone, cukier, mleko, jajka, ekstrakt i skórkę otartą z cytryny zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać lub zmiksować, by pozbyć się ewentualnych grudek.
Smażyć na oleju na złoty kolor, z obu stron, na średniej mocy palnika. Przewracać na drugą stronę, kiedy powierzchnia placków pokryje się pęcherzykami powietrza. Odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym.
Podawać ciepłe z cukrem pudrem i sezonowymi owocami.
Smacznego :-).
Przepis wyszukany na tym blogu .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/delikatne-cytrynowe-placuszki-z-mascarpone