ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe trufle w owocowym pudrze

Czekoladowe trufle w owocowym pudrze

nazwa

Wykonanie

Najlepsze czekoladowe trufle. Serio. Najlepsze pod względem konsystencji i smaku. W najsmaczniejszym owocowym pudrze. Puder z kwiatów hibiskusa zauważyłam wczoraj na blogu "Kucharnia" . Kilka minut później buszowałam po szafkach kuchennych szukając czegoś, co można zamienić w puder... Liofilizowane owoce znalazłam w płatkach śniadaniowych dziewczyn. Pół godziny cierpliwie wygrzebywałam kawałeczki malin i truskawek... opłaciło się! Puder jest wyjątkowy, kwaskowy, orzeźwiający, soczyście owocowy, o pięknym jasnomalinowym kolorze. W połączeniu z najlepszymi truflami to najbardziej pociągająca propozycja na tegoroczne Walentynki!
Składniki na 10 dużych pralinek:
150 g gorzkiej czekolady 70%
50 g mlecznej czekolady
100 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
1 łyżka wódki lub likieru owocowego
cukier puder z liofilizowanych owoców: truskawek i malin
Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać likier, zmiksować. Partiami dodawać roztopioną czekoladę, cały czas miksując, do połączenia.
Powstałą masę czekoladową schłodzić w lodówce do momentu, aż będzie na tyle gęsta i twarda, że bedzie z niej można formować trufle.
Cukier puder z liofilizowanych owoców:
3 łyżki liofilizowanych owoców - truskawek i malin
4 łyżki cukru pudru
Truskawki i maliny włożyć do młynka, zmielić do momentu uzyskania pudru. Dodać cukier puder, wymieszać, krótko zmielić.
Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki. Nabierać łyżką, formować trufle. Odłożyć do lodówki do schłodzenia. Obtaczać w owocowym cukrze pudrze.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowe-trufle-w-owocowym-pudrze