Wykonanie
Najlepsze
czekoladowe trufle.
Serio. Najlepsze pod względem konsystencji i smaku. W najsmaczniejszym
owocowym pudrze. Puder z kwiatów hibiskusa zauważyłam wczoraj na blogu "Kucharnia" . Kilka minut później buszowałam po szafkach kuchennych szukając czegoś, co można zamienić w puder... Liofilizowane
owoce znalazłam w płatkach
śniadaniowych dziewczyn. Pół godziny cierpliwie wygrzebywałam kawałeczki
malin i
truskawek... opłaciło się! Puder jest wyjątkowy, kwaskowy, orzeźwiający, soczyście
owocowy, o pięknym jasnomalinowym kolorze. W połączeniu z najlepszymi
truflami to najbardziej pociągająca propozycja na tegoroczne Walentynki!Składniki na 10 dużych pralinek:150 g
gorzkiej czekolady 70%50 g
mlecznej czekolady100 g
serka mascarpone, w temperaturze pokojowej1 łyżka
wódki lub
likieru owocowegocukier puder z liofilizowanych
owoców:
truskawek i
malinObie
czekolady roztopić w kąpieli
wodnej, lekko przestudzić.W misie miksera umieścić
serek mascarpone. Dodać
likier, zmiksować. Partiami dodawać roztopioną
czekoladę, cały czas miksując, do połączenia.Powstałą masę
czekoladową schłodzić w lodówce do momentu, aż będzie na tyle gęsta i twarda, że bedzie z niej można formować
trufle.
Cukier puder z liofilizowanych
owoców:3 łyżki liofilizowanych
owoców -
truskawek i
malin4 łyżki
cukru pudruTruskawki i
maliny włożyć do młynka, zmielić do momentu uzyskania pudru. Dodać
cukier puder, wymieszać, krótko zmielić.Schłodzoną masę
czekoladową wyjąć z lodówki. Nabierać łyżką, formować
trufle. Odłożyć do lodówki do schłodzenia. Obtaczać w
owocowym cukrze pudrze.Smacznego :-).