Wykonanie

"Chocolate Raspberry Pavlova" Nigelli, w mojej wersji z
truskawkami :-). Oczywiście pretekstem były
białka pozostałe po produkcji pączków - słodka, pyszna, ogromna
beza, która uzależnia...Składniki:6
białekszczypta
soli300 g drobnego
cukru do wypieków3 łyżki
kakao1 łyżeczka
octu z
czerwonego wina lub balsamicznego50 g
gorzkiej czekolady, posiekanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka i
sól umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce
cukru, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, sztywna i błyszcząca masa bezowa. Dodać łyżeczkę
octu i ubić. Dodać przesiane
kakao i posiekaną
czekoladę - delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy mniej więcej 23 cm. Wyłożyć na niego
bezę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, natychmiast zmniejszając temperaturę do 150ºC. Piec 1 godzinę i 15 minut. Gotowa Pavlova powinna być chrupiąca na brzegach i sucha na górze. W środku jest jednak mięciutka, piankowa. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez kilka godzin lub przez całą noc.Na wierzch
bezy:500 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej500 g
truskawek lub innych drobnych
owoców lata2 - 3 łyżki startej
gorzkiej czekolady (niekoniecznie)W misie miksera umieścić
śmietanę kremówkę i ubić. Gotową, wyłożyć na wierzch
bezy, na nią wyłożyć
owoce, posypać startą
czekoladą. Podawać.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).