Wykonanie

Najprostszy chyba i najszybszy wypiek z
ciasta francuskiego - palmiery. Nazwa tych
ciastek wywodzi się od kształtu liści
palmy, choć są również nazywane motylkami lub uszami słonia, co zresztą znalazło powierdzenie na moich zdjęciach ;). Można się za nie zabrać, gdy goście w drzwiach, z gwarancją, że zdążycie je podać do
herbaty.. pod warunkiem, że macie w lodówce gotowe
ciasto francuskie.. Zapach
cynamonu wypełni całą kuchnię, obiecuję :-)Składniki:1 arkusz
ciasta francuskiego (ok. 370 g)1/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
cynamonuCukier wymieszać z
cynamonem. Ciasto (rozmrożone wcześniej), położyć na oprószonej
mąką powierzchni (lub na powierzchni oprószonej częścią
cukru).Ciasto posypać częścią mieszanki
cukru i
cynamonu, lekko dociskając. Złożyć na pół. Znowu posypać
cukrem i każdą połowę złożyć na pół (jak na zdjęciach). Następnie posypać
cukrem i złożyć całe ciasto na pół, w taki sposób, jakbyśmy zamykali książkę. Oprószyć
cukrem.





Ciasto pokroić w 8 mm plasterki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległosciach od siebie (bardzo rosną), posypać mieszanką
cukru, lekko spłaszczyć dłonią./uwaga: palmiery na większych zdjęciach są uformowane prostszą metodą - zwijania ku środkowi przeciwległych brzegów ciasta, dlatego są bardziej okrągłe/Piec w temperaturze 200ºC około 15 minut (lub dłużej, do zezłocenia), w połowie pieczenia przewracając je na drugą stronę. Wystudzić na kratce.Smacznego :).
