Tu gdzie mieszkam agrest jest dość trudny do kupienia (a jeśli jest to w astronomicznej cenie). Ale mam pod domem jeden krzaczek. Dał w tym roku 700 g owoców. Nie zastanawiałam się długo co z niego zrobię - wiedziałam, że w tym roku będzie to crumble. Uwielbiam! Najszybszy przepis z wykorzystaniem owocówagrestu. Do tego kulka lodów waniliowych. Prostota w najlepszym wydaniu.Składniki:700 g owocówagrestu, odszypułkowanego + 150 g cukru demerara120 g masła70 g mąki pszennej80 g mąki razowej50 g płatków owsianych120 g cukru demerara1 łyżeczka cynamonuPrzygotować formę o średnicy 21 cm, wysmarować masłem. Nasypać do niej agrestu i wymieszać z 150 g cukru.Masło, mąkę, płatki owsiane, 120 g cukru i cynamon umieścić w malakserze, zmiksować. Jeśli powstanie zbyt zbita kruszonka, dodać łyżkę mąki i wyrobić między palcami, jeśli zbyt sucha - dodać łyżkę masła.Kruszonkę wysypać na owoce.Piec w temperaturze 185ºC przez około 35 minut. Podawać gorące z kulką lodów waniliowych.Smacznego :-).