Wykonanie

Kochani, dawno nie było tutaj wypieków, a jedynie same relacje, ale potrzebowałam takiej przerwy. Dzisiaj wracam z prostą potrawą, a na weekend będzie coś większego. Jestem miłośniczką wyjadania kruszonki z ciasta, więc takie crumble to dla mnie zbawienie :) Do tego sezonowe
owoce i można się zajadać.Składniki:/2 miseczki/70g
mąki pszennej80g
mąki pszennej pełnoziarnistej120g
cukru pudru120g
masła50g
płatków owsianych1 łyżeczka
cynamonu300-400g
śliwekcukier do
owoców (opcjonalnie)Przygotowanie:Formę (lub formy) do pieczenia smarujemy
masłem. Układamy wcześniej przygotowane
śliwki i zasypujemy je
cukrem- wedle uznania.Roztopione
masło,
cukier puder,
mąkę,
płatki,owsiane i
cynamon łączymy ze sobą, aż powstanie zbite ciasto. Nie może być zbyt mokre, ponieważ kruszonka wyjdzie twarda. Posypujemy nią
owoce.Pieczemy w 180stopniach przez około 30min lub do momentu, aż uznamy, że kruszonka jest wystarczająco zarumieniona. Podajemy po delikatnym przestudzeniu i najlepiej z
lodami.Smacznego :)

