ßßß Cookit - przepis na Prosty i pyszny placek ze śliwkami i kruszonką

Prosty i pyszny placek ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Duża ilość owoców zapiekana między dwiema warstwami kruszonki. Najlepsze ciasto ze śliwkami, przy tym proste do wykonania. W sam raz pod koniec lata, dla zapracowanych, bo stosunkowo szybko się go robi (czas przygotowania to ok. 40 minut plus pieczenie).
Moje śliwki węgierki były umiarkowanie słodkie, niektóre kwaskowate. Ich najlepszy czas jeszcze nadejdzie, najsłodsze są bowiem te pomarszczone, kupowane już jesienią, pod koniec września, a jeszcze lepiej w październiku, z których smaży się powidła śliwkowe bez dodatku grama cukru .
Bardzo mi pasowało to kwaskowate połączenie ze słodkim ciastem.
Przepis na ciasto na podstawie: magazynu "Moje gotowanie" z września 2014.
Składniki:
30 dag mąki pszennej tortowej lub krupczatki
10 dag cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
15 dag zimnego masła
1 jajko
900g -1000 g śliwek węgierek*
2-3 łyżki cukru pudru
* w oryginale było mniej, 500g, ale ja chciałam by to owoce dominowały w cieście
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z cukrem i cynamonem. Dodać pocięte na małe kawałki zimnego masła, jajko i zagnieść opuszkami palców tak, aby ciasto zaczęło się kruszyć, a masło było dobrze pomieszane z mąką. Odstawić do lodówki na 30 minut. Śliwki węgierki umyć, ponacinać wzdłuż, rozchylić i wyciągnąć pestki. Do tortownicy (26 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, który warto uprzednio zgnieść w dłoniach w kulę - rozwinięty, pognieciony papier jest bardziej chętny do dopasowania się do kształtu formy do pieczenia.
Piekarnik nastawić na temp. 200 st. C, grzanie góra-dół.
Połowę kruszonki (ew. nieco więcej) rozprowadzić po dnie tortownicy i naciskając, wylepić gładki spód. Na nim rozłożyć śliwki nacięciem do góry, ciasno, jedną obok drugiej by zmieścić jak najwięcej owoców. Używając całego kilograma śliwek, kilka sztuk - 4-5 szt. położyłam jako drugą warstwę.
Na śliwki równomiernie rozsypać pozostałą kruszonkę. Piec ok. 35-40 minut, aż do zezłocenia. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Po ostudzeniu zdjąć rant tortownicy i obficie oprószyć cukrem pudrem. Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Bądź towarzyski, podziel się!
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2014/09/prosty-i-pyszny-placek-ze-sliwkami-i.html