Wykonanie
Duża ilość
owoców zapiekana
między dwiema warstwami kruszonki. Najlepsze ciasto ze
śliwkami, przy tym proste do wykonania. W sam raz pod koniec lata, dla zapracowanych, bo stosunkowo szybko się go robi (czas przygotowania to ok. 40 minut plus pieczenie).Moje
śliwki węgierki były umiarkowanie słodkie, niektóre kwaskowate. Ich najlepszy czas jeszcze nadejdzie, najsłodsze są bowiem te pomarszczone, kupowane już jesienią, pod koniec września, a jeszcze lepiej w październiku, z których smaży się
powidła śliwkowe bez dodatku grama
cukru .Bardzo mi pasowało to kwaskowate połączenie ze słodkim
ciastem.Przepis na ciasto na podstawie: magazynu "Moje gotowanie" z września 2014.Składniki:30 dag
mąki pszennej tortowej lub krupczatki10 dag
cukru1 łyżeczka mielonego
cynamonu15 dag zimnego
masła1
jajko900g -1000 g
śliwek węgierek*2-3 łyżki
cukru pudru* w oryginale było mniej, 500g, ale ja chciałam by to
owoce dominowały w cieścieWykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z
cukrem i
cynamonem. Dodać pocięte na małe kawałki zimnego
masła,
jajko i zagnieść opuszkami palców tak, aby ciasto zaczęło się kruszyć, a
masło było dobrze pomieszane z
mąką. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Śliwki węgierki umyć, ponacinać wzdłuż, rozchylić i wyciągnąć pestki. Do tortownicy (26 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, który warto uprzednio zgnieść w dłoniach w kulę - rozwinięty, pognieciony papier jest bardziej chętny do dopasowania się do kształtu formy do pieczenia.Piekarnik nastawić na temp. 200 st. C, grzanie góra-dół.Połowę kruszonki (ew. nieco więcej) rozprowadzić po dnie tortownicy i naciskając, wylepić gładki spód. Na nim rozłożyć
śliwki nacięciem do góry, ciasno, jedną obok drugiej by zmieścić jak najwięcej
owoców. Używając całego kilograma
śliwek, kilka sztuk - 4-5 szt. położyłam jako drugą warstwę.Na
śliwki równomiernie rozsypać pozostałą kruszonkę. Piec ok. 35-40 minut, aż do zezłocenia. Czas pieczenia zależy od piekarnika.Po ostudzeniu zdjąć rant tortownicy i obficie oprószyć
cukrem pudrem. Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Bądź towarzyski, podziel się!