Wykonanie
Krzaczek aż uginał się pod ciężarem kiści, a ja nie miałam pomysłu, co zrobić z białymi
porzeczkami. Aż do czasu. Do czasu, kiedy Dorota opublikowała swoje Crumble z
agrestem. Genialny sposób na wykorzystanie
owoców. A kruszonka z przepisu jest wyśmienita. Również polecam je z waniliowymi lub śmietankowymi
lodami.Składniki-ok 80 dag białych
porzeczek + 150g
cukru (dodałam również wanilinowy, tak, aby łączna waga z
białym wyszła 150g)- 120 g
masła- 70 g
mąki pszennej- 80 g
mąki razowej- 50 g
płatków owsianych- 120 g
cukruPrzygotowanieFormę wysmarować
masłem, wsypać
porzeczki wymieszane z
cukrem.Z
masła,
mąki,
płatków i
cukru wyrobić kruszonkę. Przykryć nią
owoce.Piec w temperaturze 185ºC przez około 35 minut. Podawać gorące, ale na zimno smakuje równie wyśmienicie.
Smacznego! :)