ßßß Cookit - przepis na Białe porzeczki pod kruszonką

Białe porzeczki pod kruszonką

nazwa

Wykonanie

Krzaczek aż uginał się pod ciężarem kiści, a ja nie miałam pomysłu, co zrobić z białymi porzeczkami. Aż do czasu. Do czasu, kiedy Dorota opublikowała swoje Crumble z agrestem. Genialny sposób na wykorzystanie owoców. A kruszonka z przepisu jest wyśmienita. Również polecam je z waniliowymi lub śmietankowymi lodami.
Składniki
-ok 80 dag białych porzeczek + 150g cukru (dodałam również wanilinowy, tak, aby łączna waga z białym wyszła 150g)
- 120 g masła
- 70 g mąki pszennej
- 80 g mąki razowej
- 50 g płatków owsianych
- 120 g cukru
Przygotowanie
Formę wysmarować masłem, wsypać porzeczki wymieszane z cukrem.
Z masła, mąki, płatków i cukru wyrobić kruszonkę. Przykryć nią owoce.
Piec w temperaturze 185ºC przez około 35 minut. Podawać gorące, ale na zimno smakuje równie wyśmienicie.
Smacznego! :)
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2010/07/biae-porzeczki-pod-kruszonka.html