Wykonanie

Przepisów na dobre naleśniki nigdy dość ;-). To jest przepis od Julii
Child, który chwaliliście na facebooku. Klasyczne, francuskie, cieniutkie, proste w wykonaniu. Podałam ze
śmietaną kremówką ubitą z
serkiem mascarpone i lemon
curdem. Pycha, to za mało powiedziane!Przy okazji, chciałam Wam polecić portal KodyRabatowe.pl, znajdziecie tam kody rabatowe do sklepów internetowych, na przykład do RTV
EURO AGD . Kodów możecie też szukać w google wpisując frazę: "kody rabatowe + nazwa sklepu".Składniki na 10 naleśników o średnicy 20 cm:1 szklanka
mąki pszennej2/3 szklanki zimnego
mleka2/3 szklanki zimnej
wody3 duże
jajka1/4 łyżeczki
soli3 łyżki stopionego
masła +
masło do smarowania patelniWszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić
masłem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Można przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić na kilka tygodni.Dodatkowo:150 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej150 g
serka mascarpone, schłodzonego1 łyżka
cukru pudrupół szklanki lemon
curduSerek mascarpone i
śmietanę kremówkę umieścić w mikserze, ubić do otrzymania gęstej masy, pod koniec ubijania dodając
cukier puder.Lekko przestudzony naleśnik posmarować
kremem śmietankowym, następnie lemon
curdem. Zawinąć lub złożyć.Smacznego :-).


Źródło przepisu 'Gotuj z Julią' Julia
Child .