Wykonanie

Składniki:120 g
masła200 g drobnego
cukru do wypiekównasionka z 1
laski waniliiskórka otarta z 1 dużej
cytryny4 duże
jajka,
białka i
żółtka oddzielnie240 g zmielonych
migdałów300 g
ricotty60 g
migdałów w płatkach, do dekoracji
cukier puder do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i 100 g
cukru. Zmiksować/utrzeć do utrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać
żółka,
wanilię i otartą
skórkę z cytryny, dalej ucierając. Dodać
migdały i
ricottę, zmiksować; nie za długo, tylko do połączenia się składników.W osobnym naczyniu ubić na sztywno
białka. Dodawać pozostałe 100 g
cukru, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubite
białka dodać do reszty ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównać, posypać
płatkami migdałów.Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut, do lekkiego zbrązowienia. Ciasto ładnie wyrośnie, ale
potem lekko opadnie na środku.Wystudzić. Najlepsze kolejnego dnia.Smacznego :-).


Źródło przepisu - magazyn Donny Hay (Jun/Jul 2013).