ßßß
Składniki:120 g masła200 g drobnego cukru do wypiekównasionka z 1 laski waniliiskórka otarta z 1 dużej cytryny4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie240 g zmielonych migdałów300 g ricotty60 g migdałów w płatkach, do dekoracjicukier puder do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło i 100 g cukru. Zmiksować/utrzeć do utrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać żółka, wanilię i otartą skórkę z cytryny, dalej ucierając. Dodać migdały i ricottę, zmiksować; nie za długo, tylko do połączenia się składników.W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Dodawać pozostałe 100 g cukru, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubite białka dodać do reszty ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównać, posypać płatkami migdałów.Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut, do lekkiego zbrązowienia. Ciasto ładnie wyrośnie, ale potem lekko opadnie na środku.Wystudzić. Najlepsze kolejnego dnia.Smacznego :-).
Źródło przepisu - magazyn Donny Hay (Jun/Jul 2013).