Wykonanie
Ciasto filo (phyllo pastry), gdzie 'phyllo' oznacza w greckim
języku 'liść' to bardzo cienkie ciasto zrobione z
mąki,
wody i odrobiny
oleju. Nazwa jest grecka, lecz sama technika jego wykonania pochodzi z Turcji. Ze wszystkich słodkich wypieków najpopularniejsza jest baklava, która przez
wieki uważana była za przysmak tylko dla bogatych ... Z
ciasta filo wyczarujecie nie tylko słodkie wypieki, ale i całą masę wytrawnych. Choć ciasto nie jest najprostsze, warto podjąć wyzwanie :). To ... do dzieła! Przepis pochodzi z książki Michela Roux 'Pastry'.Składniki:400 g
mąki pszennej6 g
soli330 ml
wody, podgrzanej do 50ºC30 ml
oliwy z oliwekskrobia ziemniaczana do podsypywaniaMikserem wymieszać
mąkę,
sól i
wodę. Jak składniki zaczną się łączyć, wlać
oliwę, nadal miksując. Miksować około 3 - 4 minut, aż ciasto się połączy, będzie miękkie, delikatnie klejące i będzie prawie odchodziło od brzegów miski.

Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną
skrobią ziemniaczaną, uformować w kulę. Kulę podzielić na mniejsze kawałki, około 60 g każdy, również uformować je w kulki. Ułożyć je na blaszce oprószonej
skrobią, w odległości kilku centymetrów od siebie. Przykryć je folią lub ręczniczkiem i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu (14 - 16ºC) na 2 godziny (koniecznie).

Delikatnie oprószyć
mąką stolnicę. Jeden kawałek
ciasta filo położyć na środku. Rozwałkować go na koło o średnicy 14 - 16 cm (ja rozwałkowuję trochę bardziej). Od tego momentu - kładziemy dłonie pod ciasto i rozciągamy je ostrożnie grzbietami dłoni, uważając by nie popękało. Ważne, by pod
spodem podsypywać
skrobią. Ciasto jest gotowe, gdy ma grubość około 0,5 mm, czyli jest tak cienkie, że można przez nie przeczytać gazetę ...

Jak płat ciasta jest gotowy, należy go przykryć delikatnie wilgotnym ręczniczkiem lub folią by nie wysychał. Następnie tym sposobem przygotować kolejne płaty ciasta, układać je na sobie po posypaniu wcześniejszego płata
skrobią, na końcu przykryć ręczniczkiem lub folią. Nadmiar
skrobi z ciasta można usunąć pędzelkiem.Przechowywanie
Ciasto filo mozna przechowywać w lodówce, dobrze owinęte, by nie wysychało. Należy je zużyć w ciągu 24 godzin.MrożenieUpewnić się, że ciasto jest ściśle zawinięte, by nie dostawało się do niego powietrze. Dozwolony czas mrożenia - do 2 tygodni. Przed użyciem należy je przenieść do temperatury pokojowej na 6 - 8 godzin.Kupne
ciasto filoZazwyczaj dostępne w arkuszach 30 x 18 cm. Jest jednym z trudniejszych ciast do wykonania, więc prawdopodobnie będziecie woleli zacząć od kupnego. Doskonale się przechowuje w zamrażarce, jednak zawsze należy pamiętać o ochronie ciasta przed wysychaniem.Polecam!