Wykonanie

Pyszne i zdrowe śniadanie, wspaniały początek dnia. Bułeczki są mięciutkie i smaczne, jedyną wadą jest to... że są niewielkie. Taka porcja na śniadanie dla 4-osobowej rodzinki to żaden problem ;-).Składniki na 8
bułek:225 g
mąki pszennej razowej1 łyżeczka
soli25 g
masła, roztopionego1,5 łyżeczki suchych
drożdży (6 g) lub 12 g
drożdży świeżych1 łyżeczka
cukruokoło 150 ml letniego
mlekaMąkę pszenną razową wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po wyrośnięciu ciasto jeszcze przez chwilę zagnieść, podzielić na 8 porcji. Z każdej uformować bułeczkę i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 30 - 45 minut).Przed samym pieczeniem
bułki lekko oprószyć
mąką, można również końcem drewnianej łyżki zrobić 'przedziałek' (nie przecinając ich, tylko robiąc wgłębienie do samej blachy).Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 - 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).

Źródło przepisu - 'The big book of bread' Anne Sheasby.