Wykonanie

Już kolejny rok obchodzimy Dzień
Chleba.
Chleb i bułeczki piekę kilka
razy w tygodniu, więc dziś nie mogłabym nie świętować. Niedawno wyjęłam z pieca pyszne bułeczki
razowe z dodatkiem
mąki żytniej. Przepis jest naprawdę bardzo dobry - bułeczki wyszły miękkie i bardzo smaczne. A jakim
pieczywem pachnie dzisiaj u Was w domu? :-)Składniki na 10 - 12 bułeczek:300 ml
mleka280 g
mąki pszennej razowej chlebowej50 g
mąki pszennej chlebowej115 g
mąki żytniej1 i 3/4 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru25 g
masła, roztopionego7 g
drożdży suchych lub 14 g
drożdży świeżych
Mąki wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 10 - 12 równych części (około 73 g każda). Z każdej części uformować bułeczkę, oprószyć
mąką, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do podwojenia objętości.Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić głęboki "przedziałek" (niemal do samej blachy) np. końcem drewnianej łyżki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 5 minut.Piec w temperaturze 220°C przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).

Źródło przepisu -'Bread' Christine Ingram i Jennie Shapter.