ßßß
Już kolejny rok obchodzimy Dzień Chleba. Chleb i bułeczki piekę kilka razy w tygodniu, więc dziś nie mogłabym nie świętować. Niedawno wyjęłam z pieca pyszne bułeczki razowe z dodatkiem mąki żytniej. Przepis jest naprawdę bardzo dobry - bułeczki wyszły miękkie i bardzo smaczne. A jakim pieczywem pachnie dzisiaj u Was w domu? :-)Składniki na 10 - 12 bułeczek:300 ml mleka280 g mąki pszennej razowej chlebowej50 g mąki pszennej chlebowej115 g mąki żytniej1 i 3/4 łyżeczki soli2 łyżeczki cukru25 g masła, roztopionego7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżychMąki wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 10 - 12 równych części (około 73 g każda). Z każdej części uformować bułeczkę, oprószyć mąką, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do podwojenia objętości.Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić głęboki "przedziałek" (niemal do samej blachy) np. końcem drewnianej łyżki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 5 minut.Piec w temperaturze 220°C przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Źródło przepisu -'Bread' Christine Ingram i Jennie Shapter.