ßßß Cookit - przepis na CHLEBEK PSZENNO-RAZOWY

CHLEBEK PSZENNO-RAZOWY

nazwa

Wykonanie

Przeszukując szafki kuchenne, znalazłam saszetkę z drożdżami instant i pomyślałam, że dawno nie robiłam domowego chlebka i dodatkowo nigdy nie odważyłam się zrobić chleba na drożdżach. Jedyny jaki robiłam był na zakwasie, ale że cierpię na brak zakwasu to i ten się skończył. Żeby zrobić swój zakwas trzeba kilka dni zaczekać, a mnie się zachciało własnego chleba tu i teraz!!! Wrzuciłam w wyszukiwarkę suche drożdże + chleb i wyskoczył mi piękny i łatwy przepis...oczywiście dorotus z mojewypieki.blox.pl. To jest mój pierwszy drożdżowy chleb, niebawem wypróbuję więcej ciekawych przepisów. Ten natomiast jest idealny, szybki do zrobienia, smaczny, bardzo syty i świeży przez kilka dni. Kanapki z wędlinka i pomidorem smakowały jak u mojej babci na wsi w dzieciństwie...Właściwie zamieniłam tylko mąkę i proporcje mleka i ciepłej wody, polecam się z nim zmierzyć - warto :)))
Składniki na dużą ( jeśli ktoś woli niższe pajdki) lub małą ( będą większe, wyższe kromki) keksówkę:
700 g mąki pszennej razowej do wypieku pieczywa domowego
2 łyżeczki soli
25 g miękkiego masła
1 saszetka suchych drożdży (7 g)
1 łyżeczka cukru
200 ml ciepłego mleka
250 ml ciepłej wody
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, miękkie masło. Mieszamy ręką, następnie dodajemy mleko i ciepłą wodę - zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce nakrywając czystą ściereczką, czekamy aż ciasto podwoi swoja objętość. Wyjmujemy z miski, uderzamy pięścią w ciasto ( wyżywamy się na nim ;)) delikatnie wyrabiamy. Przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kolejny raz przykrywamy ściereczką i czekamy ok 30 min., aż się napuszy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. C, po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy przez kolejne ok 25 minut. Studzimy na kratce. Wspaniały, szybki przepis- smacznego!!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/08/CHLEBEK-PSZENNO-RAZOWY.html