Wykonanie
Przeszukując szafki kuchenne, znalazłam saszetkę z
drożdżami instant i pomyślałam, że dawno nie robiłam domowego
chlebka i dodatkowo nigdy nie odważyłam się zrobić
chleba na drożdżach. Jedyny jaki robiłam był na zakwasie, ale że cierpię na brak zakwasu to i ten się skończył. Żeby zrobić swój zakwas trzeba kilka dni zaczekać, a mnie się zachciało własnego
chleba tu i teraz!!! Wrzuciłam w wyszukiwarkę suche
drożdże +
chleb i wyskoczył mi piękny i łatwy przepis...oczywiście dorotus z mojewypieki.blox.pl. To jest mój pierwszy
drożdżowy chleb, niebawem wypróbuję więcej ciekawych przepisów. Ten natomiast jest idealny, szybki do zrobienia, smaczny, bardzo syty i świeży przez kilka dni. Kanapki z
wędlinka i
pomidorem smakowały jak u mojej babci na wsi w dzieciństwie...Właściwie zamieniłam tylko
mąkę i proporcje
mleka i ciepłej
wody, polecam się z nim zmierzyć - warto :)))

Składniki na dużą ( jeśli ktoś woli niższe pajdki) lub małą ( będą większe, wyższe kromki) keksówkę:700 g
mąki pszennej razowej do wypieku
pieczywa domowego2 łyżeczki
soli25 g miękkiego
masła1 saszetka suchych
drożdży (7 g)1 łyżeczka
cukru200 ml ciepłego
mleka250 ml ciepłej
wodyMąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy
sól,
cukier,
drożdże, miękkie
masło. Mieszamy ręką, następnie dodajemy
mleko i ciepłą
wodę - zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce nakrywając czystą ściereczką, czekamy aż ciasto podwoi swoja objętość. Wyjmujemy z miski, uderzamy pięścią w ciasto ( wyżywamy się na nim ;)) delikatnie wyrabiamy. Przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kolejny raz przykrywamy ściereczką i czekamy ok 30 min., aż się napuszy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. C, po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy przez kolejne ok 25 minut. Studzimy na kratce. Wspaniały, szybki przepis- smacznego!!!