ßßß
Składniki na dużą ( jeśli ktoś woli niższe pajdki) lub małą ( będą większe, wyższe kromki) keksówkę:700 g mąki pszennej razowej do wypieku pieczywa domowego2 łyżeczki soli25 g miękkiego masła1 saszetka suchych drożdży (7 g)1 łyżeczka cukru200 ml ciepłego mleka250 ml ciepłej wodyMąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, miękkie masło. Mieszamy ręką, następnie dodajemy mleko i ciepłą wodę - zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce nakrywając czystą ściereczką, czekamy aż ciasto podwoi swoja objętość. Wyjmujemy z miski, uderzamy pięścią w ciasto ( wyżywamy się na nim ;)) delikatnie wyrabiamy. Przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kolejny raz przykrywamy ściereczką i czekamy ok 30 min., aż się napuszy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. C, po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy przez kolejne ok 25 minut. Studzimy na kratce. Wspaniały, szybki przepis- smacznego!!!