Wykonanie
Bajgle to popularne na całym świecie
drożdżowe pieczywo w kształcie oponek. Często są
mylone z
obwarzankami, które są skręcone spiralnie i mniej puszyste. Bajgle natomiast są mięciutkie w środku, dlatego idealnie nadają się na śniadanie, przekąskę lub piknik. Z tego przepisu wyjdą Wam przepyszne bajgle! I nie zrażajcie się ich dłuższym przygotowaniem, bo naprawdę warto!Składniki na 10 sztuk:500 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli7 g
drożdży suchych lub 14 g
drożdży świeżych300 ml
wodyDodatkowo:1 łyżka
cukru1
żółtko roztrzepane z 1 łyżką
wody, do posmarowania3 łyżki ziaren do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną
mąką powierzchnię, podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę/bułeczkę, następnie omączonym palcem zrobić w kulce otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy - to dwoma palcami).Tak przygotowane bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną
mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Kiedy są prawie gotowe w szerszym garnku zagotować 2 litry
wody, w której rozpuścić dodatkową 1 łyżkę
cukru. Doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie kłaść na wodzie wyrośnięte bajgle, gotować 1-2 minuty z każdej strony. Wyjąć z
wody i położyć na np. papier do pieczenia lub folię, do osuszenia.Przygotować płaską blachę - wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć odcieknięte bajgle (mogą być jeszcze ciepłe). Posmarować
żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką
wody, posypać nasionami.Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote. Studzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Przepis
Sary Lewis z 'The bread book'.