Wykonanie
Ostatnio, przez dłuższy czas, "chodziły za mną" bajgle. Nigdy ich wcześniej nie
jadłam, a miałam na nią ogromną ochotę. Szczególnie z
białym serkiem i
wędzonym łososiem - mój niezastąpiony duet śniadaniowy/kolacyjny ;) Bajgle, z tego przepisu, wychodzą puszyste w środku i bardzo smaczne. Nie zrażajcie się długim przygotowaniem, bo na prawdę wato.
'bajgle'Składniki (na ok.8 -10 sztuk):- 500g
mąki pszennej- 2 łyżki
cukru- 1 łyżeczka
soli- 5g świeżych
drożdży- 300ml
wody- 1
żółtko- sezam/mak do posypania
Drożdże rozrobić w pół szklance ciepłej
wody, z 1 łyżką
cukru i 1 łyżką
mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ruszyły.Do miski wsypać
mąkę i
sól. Wlać pozostałą
wodę i zaczyn. Wyrabiać ciasto, przez ok. 5 minut, do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5h).Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną
mąką stolnicę i podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulę i zrobić w niej, po środku otwór o szerokości ok 3-4 cm (najlepiej zrobić to omączonym palcem, najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, a jak się rozszerzy - to dwoma - patrz tutorial ).
Z każdą kulką ciasta postąpić tak samo.Tak przygotowane bajgle ułożyć na oprószoną
mąką powierzchnię i zostawić do wyrośnięcia na ok 30-40 minut.W szerokim garnku zagotować 2 litry
wody. Dodać 1 łyżkę
cukru i dokładnie wymieszać. Do garnka, kłaść delikatnie wyrośnięte bajgle i gotować 1-2 minuty z każdej strony. Wyjąć z
wody i układać na blasze wyłożonej folią aluminiową, do osuszenia.Drugą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kłaść osiąknięte bajgle (mogą być jeszcze ciepłe). Posmarować rozkłóconym
żółtkiem. Posypać sezamem/makiem.Piec w 200C przez 12-15 minut, aż nabiorą złotego koloru.Studzić na kratce.Smacznego!
*przepis pochodzi z książki 'The Bread Book'
Sary Lewis