Wykonanie
Składniki na zaczyn:- 200 ml zakwasu- 200 g
mąki żytniej- 50 ml letniej
wody ( w razie potrzeby dodać więcej
wody)Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na ok 10 minut. Po tym czasie znowu zaczyn wymieszać i odstawić na kilka godzin od 4h do 8h.Składniki na ciasto
chlebowe:- cały zaczyn- 300-350 g
mąki żytniej- 100 g
maki orkiszowej ( ja niestety tej
mąki nie miałam więc dałam
mąkę pszenną chlebową)- ok 100 ml letniej
wody- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżka
cukru- 1
jajko- 1 łyżka
oliwi- ziarna wg uznania ( ja dałam
słonecznik,
pestki dyni oraz
siemię lniane)Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mi za bardzo chlebek nie wyrósł bo mam młodziutki zakwas.Pieczemy ok 1h w temperaturze 200C.Smacznego :)