Wykonanie
Przesiać 3
razy 800-1000g
cukru pudru. (na tę porcję masy potrzeba ok. 800g warto jest
mieć jednak więcej na wszelki wypadek – choćby do podsypania blatu przy wałkowaniu).4 płaskie łyżeczki
żelatyny zalać zimną
wodą ( 70ml) w pojemniku, odpowiednim do podgrzania na parze. Zostawić na 5min do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać w kąpieli
wodnej do rozpuszczenia się
żelatyny. Nie dopuścić do wrzenia. Ew zdjąć na chwilę znad pary. Mieszać, żeby pozbyć się wszelkich ew grudek. Nadal nad parą wsypać do płynnej
żelatyny 50g glukozy i dobrze wymieszać. Zdjąć znad pary i dodać ok. 3 łyżki
margaryny palmy albo
planty. Wymieszać do rozpuszczenia.Przelać cieplą mieszankę do dużej miski (nie może być gorąca ani zimna, a już na pewno nie może stężeć) i porcjami, zaczynając od jednej łyżki, dosypywać przesiany
cukier puder. Na początku mieszać drewnianą łyżką a później zacząć zagniatać stopniowo dosypując resztę
cukru. Ilość
cukru dostosować do potrzeb. Masa powinna być miękka jak plastelina ale nie może się lepić do rąk przy zagniataniu.(Ja często koryguję wilgotność masy dodając więcej
margaryny, smarując nią dłonie i dalej zagniatając)Barwić masę można na każdym etapie przygotowania. Należy jednak pamiętać, że płynne barwniki rozrzedzają ją a sypkie ciężko rozprowadzić dodając na końcu zagniatania. Najlepiej barwić na samym początku, ale w przypadku, gdy potrzebujemy z jednej porcji otrzymać kilka kolorów, dobrym pomysłem okazuje się rozpuścić odrobinę odpowiedniego sypkiego koloru w kilku kroplach
spirytusu i wykałaczką ponakłuwać kawałek masy, który chcemy zabarwić. Następnie dokładnie zagnieść do otrzymania jednolitego koloru.Masę należy przechowywać szczelnie owiniętą grubą folią spożywczą (np. w worku do zamrażania) i dodatkowo w hermetycznym pojemniku.Nie ma potrzeby przechowywać masy w lodówce.