ßßß Cookit - przepis na Liście mięty w bezowej skorupce

Liście mięty w bezowej skorupce

nazwa

Wykonanie

Jak wspomniałam urodzaj na miętę jest. Zbieram się do zasuszenia jej do późniejszego parzenia, ale póki co ususzyłam je w słodkiej skorupce serwując słodką, bezowo-miętową przekąskę. Jeśli macie zapasy ogrodowej mięty zachęcam do spróbowania:)
Wystarczą Ci zaledwie:
2 garście świeżych liści mięty
2 białka jajka
1/3 szklanki cukru pudru
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze kilka minut. Umyte liście mięty zamocz w pianie, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w nagrzanym do 120 stopni piekarniku około 50 minut.
Smakują fajnie na ciepło. Podejrzewam, że na zimno również, ale tego nie zdążyliśmy już sprawdzić (zbyt szybko się rozeszły:)
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/08/liscie-miety-w-bezowej-skorupce.html