Wykonanie
Parę słów wstępu: jest to przepis przekazywany z pokolenia na pokolenia ale tak naprawdę ja go odkryłam u mojej koleżanki ze "szkolnej ławki". Przepis ten jest bardzo łatwy wykonuje się go szybo.Składniki:-3 szklanki
mąki-kostka
margaryny-kostka
drożdży-szklanka
śmietany (może być kwaśna)-
jabłka-
białkoLukier-
mleko-
cukier puderWykonanie:Do miski wkładamy
drożdże + trochę ciepłej
śmietany (zdajcie się na wasze cukiernicze oko ;) ) I pozostawiam je do wyrośnięcia.Gdy wyrosną do kolejnej miski sypię
mąkę na to trę
margarynę i dodaję wyrośnięte
drożdże wszystko razem ugniatam. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowuję. Wycinam trójkąciki i układam na nich kawałki
jabłka. Lepię je w typowy sposób dla rogalików. Przed włożeniem do piekarnika zawinięte rogaliki smaruję samym
białkiem. Piekę w 180'C około 15 minut (aż się zarumienią). Gdy ostygną lukruję je ;)SmacznegoPs. Jest to pierwszy przepis jaki piszę sama z siebie mam nadzieje że jest zrozumiały. :) Pozdrawiam !