Wykonanie
Składniki:10 łyżek
mąki tortowej10 łyżek
mąki ziemniaczanej10 jaj (oddzielone
białka od
żółtek)10 łyżek
cukru1 łyżka
proszku do pieczenia!1 łyżka nie może być czubata ale też nie może być całkiem płaska! :)Sposób przygotowania:
Mąki mieszasz z
proszkiem do pieczenia w jednej misce.
Białka ubijasz mikserem na sztywno
potem wsypujesz
cukier, następnie
żółtka i dalej miksujesz do uzyskania puszystej gładkiej masy. Teraz już bez użycia miksera- stopniowo przesiewasz przez sitko zmieszaną
mąkę z
proszkiem do pieczenia do miski z masą z miksera (prawdopodobnie będziesz musiała przełożyć masę do większej miski). Po każdej porcji przesianej
mąki delikatnie wmieszaj ją w masę. W końcu wlewasz powstałe ciasto do formy wypełnionej papierem do pieczenia ponad jej granice i pieczesz w 180 stopniach przez około 30-40 minut ale lepiej pilnować- każdy piekarnik jest inny- możesz też sprawdzać patyczkiem czy już się upiekł. :)
Potem go tylko wyjmujesz i upuszczasz z wysokości około 60cm i gdy ochłonie zeskrobujesz suche brzegi i górną warstwę, bo powstanie taki jakby kożuszek. :)