ßßß
Składniki:kruche ciasto5 żółtek3 szklanki mąki tortowej0,5 szklanki cukru pudru3 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaopiana:5 białek1 szklanka cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejdodatkowo:masa makowa (gotowa, lub przygotowana samodzielnie)Białka ubić na sztywno w międzyczasie dodając cukier i mąkę.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, oraz miękką margarynę i kakao. Całość wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do zamrażarki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę (25x35). Na ciasto wyłożyć masę makową, na nią pianę z białek, na którą zetrzeć na grubych oczkach tarki schłodzoną porcję ciasta (nie mogłam się doczekaż, aż dobrze mi się schłodzi, dlatego zamiast zetrzeć podrobiłam na mniejsze kawałki - ładniej wyglądałoby starte).Piec około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.