Wykonanie
Znalazłam w starej niemieckiej książce kucharskiej fajny przepis na
ciasteczka świąteczne z
makiem i marcepanem . Z przepisu wychodzi ok 60 szt.250 g gotowej masy makowej z puszki100 g masy marcepanowej ( na blogu jest przepis na masę marcepanową)3 łyżki
rumu60 g
rodzynek1 łyżeczka
cynamonu200 g mielonych
migdałów5
białek50 g
cukru30
migdałów ( przeciąć na pół , będą do ozdoby )Masę
makową , marcepan i
rum razem zmiksować .
Rodzynki ( można zamiast
rodzynek dodać posiekane
suszone śliwki ) grubo posiekać i dodać do
maku razem z
cynamonem i mielonymi
migdałami .Wymieszać .
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania
cukier . Ubite
białka dodać do masy
makowo - marcepanowej i wymieszać . Masę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać
ciasteczka na blachę pokrytą papierem do pieczenia . Udekorować połówką
migdała . Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku do 175 st. ok. 20 min. Pozostałe ciasto czekające na dalsze pieczenie makaroników włożyć do lodówki i zaraz jak pierwsza porcja się upiecze piec następna porcję.