Wykonanie
* 3 szklanki
mleka ( 750 ml )* 3/4 szklanki
cukru* 3
żółtka* 1 - 2 opakowania
cukru waniliowego ( opakowanie - 16 g )* 4 czubate łyżki
mąki pszennej ( łyżka o pojemności 15 ml )* 4 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej ( łyżka o pojemności 15 ml )* 200 g
masła w temperaturze pokojowej ( lub więcej, wedle gustu )1 szklankę
mleka ( 250 ml ) zmiksować z
żółtkami i obiema
mąkami, do otrzymania gładkiej masy. Pozostałe
mleko ( 500 ml ) zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym. Do zmiksowanej masy wlewać powoli gorące
mleko cały czas miksując. Postawić na palnik i mieszając energicznie rózgą kuchenną doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
Budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać chłodny
budyń, miksując dokładnie po każdym dodaniu.To jest mój niezawodny przepis na krem karpatkowy. Jest bardzo smaczny i zawsze się udaje :) Można wykorzystać ten krem również do metrowca.