Wykonanie
Składniki:Spód:2 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
cynamonu100g
masła, roztopionego250g pełnoziarnistych
ciasteczek Digestive drobno pokruszonychNadzienie:100g
masła100g
cukru (najlepiej brązowego)400g skondensowanego
mleka niesłodzonego (zamiast
mleka i
cukru możemy użyć gotowego kajmaku=masy krówkowej z puszki)100g
gorzkiej czekolady o zawartości
kakao 60%Wierzch:4 dojrzałe
banany1-2 łyżeczki
soku z cytryny300g
śmietanki kremówki 30% lub 36%
kakao do posypania1. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.Spód:2. Wymieszać razem
herbatniki,
kakao,
cynamon. Dodać roztopione
masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, równomiernie rozprowadzić, utworzyć niewielki brzeg i lekko docisnąć do tortownicy, następnie wstawiać do lodówki.Nadzienie:3.
Czekoladę roztopić na parze.4. Do rondelka z grubym dnem włożyć
masło i wsypać
cukier. Podgrzewać, aż
masło się roztopi, a
cukier się rozpuści. Wlać
mleko i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając przez około 25-30 minut, aż masa trochę zgęstnieje, zdjąć z ognia.5. Do karmelu dodać
czekoladę i wymieszać łyżką, aż składniki się połączą w jednolitą masę.6. Krem przelać na gotowy spód, odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepiej na noc.Wierzch:7. Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy.
Śmietankę ubić na sztywno. Dwa
banany drobno pokroić i wymieszać ze
śmietaną. Przełożyć na wierzch ciasta.8. Pozostałe dwa
banany pokroić w pasterki i skropić
sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu
bitej śmietany i posypać
kakao.Smacznego:)