Wykonanie
Szarlotka w wersji amerykańskiej, bardzo zasmakowała mojej rodzinie :)Składniki-kruche ciasto:420 g
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
soli2 łyżki
cukru330 g zimnego
masła160 ml zimnej
wody-nadzienie:4- 5
jabłek35 g
mąki pszennej70-100 g
cukruPrzygotowanie1.
Masło pokroić w kostkę i schować do zamrażalki2. Wymieszać razem
mąkę,
sól i
cukier. Dodać
masło i miksować mikserem do
póki ciasto nie będzie przypominać kruszonki3. Dodać 140 g
wody (zimnej!), aby ciasto się połączyło (jeśli to konieczne, dodać resztę
wody)4. Przełożyć ciasto na blat (trzeba się spieszyć, żeby
masło się nie ociepliło), rozpłaszczyć je i schować do lodówki na co najmniej 2 godziny5.
Jabłka pokroić na cieniutkie plasterki, wymieszać z
mąką,
cukrem i
cynamonem6. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować je na 2-3 mm. Jedną część ciasta przełożyć do formy na tartę o średnicy 26 cm7. Rozłożyć
jabłka na cieście8. Drugą częścią ciasta przykryć
jabłka i szczelnie skleić boki. Wycinać dowolne wzorki na cieście (chodzi o to, żeby para z nadzienia wydostawała się na zewnątrz)Można również pokroić ciasto radełkiem na paski o ok. 2 cm grubości (ja tak zrobiłam) i ułożyć je na cieście w kratkę9. Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 190°C, po czym zwiększyć temperaturę do 210°C i przykryć ciasto folią aluminiową. W ten sposób piec jeszcze przez 50-60 minut, na złoto-brązowy kolorPrzepis wzięłam ze strony www.domowe-wypieki.pl