ßßß Cookit - przepis na Przepisy użytkowników

Przepisy użytkowników

Wykonanie

Szarlotka w wersji amerykańskiej, bardzo zasmakowała mojej rodzinie :)
Składniki
-kruche ciasto:
420 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
330 g zimnego masła
160 ml zimnej wody
-nadzienie:
4- 5 jabłek
35 g mąki pszennej
70-100 g cukru
Przygotowanie
1. Masło pokroić w kostkę i schować do zamrażalki
2. Wymieszać razem mąkę, sól i cukier. Dodać masło i miksować mikserem do póki ciasto nie będzie przypominać kruszonki
3. Dodać 140 g wody (zimnej!), aby ciasto się połączyło (jeśli to konieczne, dodać resztę wody)
4. Przełożyć ciasto na blat (trzeba się spieszyć, żeby masło się nie ociepliło), rozpłaszczyć je i schować do lodówki na co najmniej 2 godziny
5. Jabłka pokroić na cieniutkie plasterki, wymieszać z mąką, cukrem i cynamonem
6. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować je na 2-3 mm. Jedną część ciasta przełożyć do formy na tartę o średnicy 26 cm
7. Rozłożyć jabłka na cieście
8. Drugą częścią ciasta przykryć jabłka i szczelnie skleić boki. Wycinać dowolne wzorki na cieście (chodzi o to, żeby para z nadzienia wydostawała się na zewnątrz)
Można również pokroić ciasto radełkiem na paski o ok. 2 cm grubości (ja tak zrobiłam) i ułożyć je na cieście w kratkę
9. Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 190°C, po czym zwiększyć temperaturę do 210°C i przykryć ciasto folią aluminiową. W ten sposób piec jeszcze przez 50-60 minut, na złoto-brązowy kolor
Przepis wzięłam ze strony www.domowe-wypieki.pl
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/699/apple-pie