Wykonanie
Składniki:0,5 kostki
margaryny3 szkl.
mąki (0,5 kg)1,5 szkl.
cukru pudru (20 dkg)3/4 szkl.
miodu (20 dkg)1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 opakowania
przyprawy do piernika (można dać jedno jeżeli ktoś nie lubimocnego smaku przypraw)2 łyżeczki
kakaoMąkę przesiekać z
margaryną, dodać
cukier puder,
proszek do pieczenia,
przyprawę do piernika i
kakao i wszystko razem wymieszać. Dodać
miód i
jajko. Zagnieść ciasto, które wychodzi trochę miękkie dlatego należy jewłożyć do lodówki na ok.60 minut. Po schłodzeniu ciasto wałkować na grubośćok. 0 , 5 cm i wycinać kształty. Piec ok. 8-10 minut w 180 st. Po wyjęciu zpiekarnika najlepiej ułożyć pierniczki na płaskiej powierzchni ponieważszybko twardnieją i zniekształcają się. Gotowe pierniczki polukrować wedługuznania, można je wieszać na choince. Ich zaletą jest to, że po 2 dniach sąmiękkie i można je bez problemu zjadać :) Bardzo szybko znikają :)