Wykonanie
Drugi przepis stworzony w myśl mojej zasady "Do
kawy najlepiej smakuje
herbata".Jako spód upiekłam
biszkopt rzucany. Składniki:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 czubata łyżka
herbaty matchaszczypta
soli (opcjonalnie)Masa:250 g
serka mascarpone220 g
śmietany kremówki3 łyżki
cukru pudru (wg. uznania, ja wolę mniej słodkie kremy)Pasta ze słodkiej
fasolki azuki do przełożenia.Oddzielamy
białka od
żółtek i ubijamy na pianę z dodatkiem szczypty
soli. Do ubitych
białek dodajemy powoli
cukier i
żółtka nadal ubijając. Zwalniamy obroty miksera i dodajemy do masy po łyżce
mąki, a na końcu zieloną
herbatę.Wykładamy dno keksówki (moja to 28x11 cm) papierem do pieczenia i wlewamy przygotowaną masę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i rzucamy formą z
ciastem o podłogę. Studzimy w uchylonym piekarniku.Łączymy kremówkę i
mascarpone i miksujemy do całkowitego ubicia masy. Dodajemy powoli
cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy.Po całkowitym wystudzeniu, ciasto kroimy na dwa blaty i smarujemy cienką warstwą pasty azuki. Dekorujemy kremem z
mascarpone. (
Biszkopt po upieczeniu jest jasnozielony.)Pasta z
fasolki może nie brzmi zachęcająco, ale jest to bardzo popularny składnik deserów w Japonii i przypomina słodką
marmoladę z odrobiną
skrobi. Polecam spróbować!Smacznego!