Wykonanie
Składniki na około 32
ciasteczka¾ kostki
masła3/4 szklanki
cukru2
jajka2 1/4 szklanki
maki1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 szklanki
czekoladowych chipsów lub pokrojonej w kawałki
czekolady1 szklanka posiekanych
orzechów włoskich (niekoniecznie)1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soliMasło zmiksować na puszysta masę stopniowo dodając
cukier i
jajka i dobrze ubić. Dodać
make,
sodę i sol i dalej miksować aż uzyska się gładką masę na sam koniec dodać ekstrakt z
wanilii.Wsypać
czekoladę i
orzechy, mieszając szpatułką połączyć wszystkie składniki. Na wyłożonej pergaminem blasze okładać łyżka kopczyki (świetna do tego celu jest taka typowa, okrągła łyżka do
lodów średniej wielkości).Piec w rozgrzanym piekarniku do 190ºC przez około 12 minut, do momentu aż brzegi zaczyna się rumienić. Wystudzić na drucianej siateczce.